Sunday, 29 December 2013

Matic Fest 2013 @ Treasure Hunt


Salam 1 Malaysia Buat Semua.............

Hari kedua masih lag di Matic (Malaysia Tourism Centre) untuk event Treasure Hunt........'Cik Segodeng & The Gang' telah mendaftar diri terlebih awal untuk event ini................Hampir 60 pasukan  telah mengesahkan penyertaan untuk acara ini........... tak sangka ramai juga yang turut serta ya.............. dengar cita, tahun lalu event Matic Trasure Hunt ini sangat best......... so harapan kita orang tahun ini akan lebih menarik lagi.......  2 orang di perlukan untuk setiap pasukan. Bayaran untuk event ini hanya RM10 sahaja........... kalau menang tempat pertama, hadiahnya berupa wang tunai RM500 dan RM100 saguhati untuk 10 pasukan yang berjaya mengumpul markah tertinggi..........


Tengok gaya The Gang nie........semuanya tak camera shy..............memang suka sangat bergambar.......bab posing-berposing nie dah menjadi kewajiban kita orang.............. 


Permulaan acara............ mesti lar kena ada senaman dulu...............agar badan lebih segar, sihat dan bersemangat. Sememangnya senaman yang di buat pada pagi itu lain dari yang lain..........dah macam senaman poco-poco......... tidak memenatkan langsung penuh dengan teknik yang begitu lembut sekali.agar tubuh badan boleh menerimanya secara pelahan...........


Selesai senaman, kami di beri penerangan dan jadual cabaran yang perlu di cari................ Setiap lokasi yang kami jumpa perlu mendapat cop moho besar dan menulis nama lokasi perhentian itu. Kami juga perlu menyimpan nota cabaran yang di beri di setiap lokasi................ Jika salah satu tidak di buat....... maka,  markah akan di tolak....... Masa yang di berikan hanya 3 jam sahaja...........


Setelah selesai penerangan...........cabaran Matic Treasure Hunt pun bermula.............. pada ketika itu ramai yang berpusu-pusu untuk memberi yang terbaik.......... 'Cik Segodeng' dengan rakan..........cuma lengang kangkong aje...........sebab semalam punya penanggan Sukan Rakyat, seluruh badan sengal-sengal.........rakan 'Cik Segodeng' cakap........tak apa slow-slow janji kita dapat abiskan semua cabaran........


Jumpa aje lokasi pertama.............mak ai..........panjangnya orang menunggu dan kami lar orang yang terakhir sampai........... lama juga kami kena tunggu nie..........

Check Point 1- Menyupit Belon
  • Batang sumpitan di letakan di atas bahu tidak boleh di pegang
  • Pasangan yang menyupit di tutup mata
  • Arahan di berikan oleh pasangan yang di depan untuk mencari sasaran yang tepat

Check point pertama 'Cik Segodeng' gagal............... sebab nafas pendek dan tak pandai sumpit pun.......


Check Point 2 : Menembak Papan Sasar.Sebanyak 3 Kali
  • Menggunakan Pin Ball Gun
  • Tembakan tepat mendapat 100 markah

Kat sini, kawan 'Cik Segodeng' yang memikul tugasan ini.................memang dia terror main , tepat tembakannya..................


Check Ponit  3 : Menyedut Kacang Dengan Menggunakan Straw
  • Menyedut Kacang dengan menggunakan Straw
  • Tidak boleh menggunakan tangan
  • Setiap Kacang yang berjaya di sedut perlu di masukkan kedalam botol
  • Markah di beri mengikut berapa banyak jumlah kacan di dalam botol.

Kat check point ini pun kena beratur juga..............lama tunggu...........dah itu 'Cik Segodeng' team yang terakhir sampai............mau tak mau kena lar tunggu......... cabaran ini senang bagi 'Cik Segodeng'............ dapat dekat 30 biji kacang......... hehehehehehehehehehehehehehe


Check Point 4 : Bermain Bowling Durian.
  • Bola durian perlu di baling ke arah tin-tin yang telah di susun
  • Mata perlu di tutup semasa membuat balingan
  • Arah hanya boleh di beri oleh rakan anda
  • Jumlah marka di beri mengikut jatuhan tin

Game favourite 'Cik Segodeng'............. tapi bola tak berapa favourite sangat.........tak ada lubang nak masuk jari, jadi main baling aje...........dah tu mata plak di tutup........... cuba lar bayangkan, mau tak lari bola durian tu ketempat lain bila di baling.............

(Credit Photo-Cik Zie)

Check Point 5 : Baling Span Berair (Dalam Tempoh Yang Di Berikan)
  • Peserta perlu merendam span kedalam air
  • Span yang padat dengan air di baling ke arah pasangan
  • Pasagan perlu menangkap & memerah air dari span masuk ke dalam botol
  • Markah Di beri berdasar banyak mana air dalam botol

Cabaran ini 'Cik Segodeng' rasa seronok sekali........mau tak......... naik basah kuyup di buat.......berjaya juga harungi cabaran ini........cheeewwwaaahhhhh.......


Check Point 6 : Melontar Halangan Dart 
  • Setiap Pasukan di beri 6 kali lontaran
  • Setiap lontaran tidak boleh mengena belon di depan
  • Jika terkena, permainan tamat dan tiada markah
  • Jika berjaya, markah di berikan berdasar mata pada papan dart yang mengena

Mak datuk......... susahnya yang ini.......selalu main tak ada pun halangan depan papan dart...... so lontaran pertama 'Cik Segodeng' berjaya...........PECAHKAN BELON............ kecewa, kami gagal........


(Credit Photo - Cik Zie)

Check Point 7 : Cari Kata Tersembuyi
  • Setiap pasukan di beri 3 helian cari kata 
  • Peserta hanya perlu membulatkan kata yang di jumpai
  • Catitan markah berdasar berapa lama setiap pasukan dapat mencari semua kata yang di kehendaki
Masa di ambil lebih kurang 30 minit untuk selesai mencari kata tersembunyi.......... ooooo lama rasaanya...... ada team yang lain habis dalam masa 10 minit aje..........


Check Point 8 : Lompat Tali
  • Seorang akan melompat dan seorang lagi memegang tali yang telah di ikat pada tiang
  • Pasagan yang memegang tali perlu menutup mata
  • Markah di beri mengikut berapa lompatan yang berjaya

Kalau yang memegang tali, matanya ditutup........memang caca marba bila memusingkan tali tuuuu..... bila lompat aje.......sangkut......lompat aje......sangkut....... so 'Cik Segodeng' hanya berjaya membuat 36 lompat sempurna dalam tempoh masa yang di berikan.........By the way, sori yer tak ada gambar untuk permainan ini sebab mengejar masa......maklum lar 'Cik Segodeng' team yang terakhir......


Check Point 9 : Bahasa Isyarat (Mengenai Haiwan)
  • Seorang akan memberi isyarat@gaya tanpa mengeluarkan sebarang bunyi
  • Seorang lagi perlu meneka
  • Masa di beri selama 3 minit
  • Markah di beri pada setiap tekaan yang betul 

Check Point 10 : Minum Teh Tarik Halia Kaw Kaw
  • Seorang perlu menarik teh sehingga berbuih yang telah di tetepkan
  • Dalam keadaan mata di tutup
  • Seorang lagi perlu memberi arahan semasa pasagan menarik teh
  • Setelah mendapat ketinggian buih yang di kehendaki, air teh itu perlu di minum 
  • Markah di berikan mengikut masa process menarik & minum selesai

Dan maaf juga untuk 2 check point ini tak ada gambar........... sebab sememang mengejar masa.........kerana waktu itu, tempoh masa yang di beri kan hampir tamat........... tak leh nak lenggang kangkong.........huhuhuhuhuhuhuhu.......... kat check point bahasa isyarat okey....okey aje.......lagi susah haiwan yang nak di isyaratkan lagi tinggi lar markahnya........so keselurahan markah yang di perolehi...... tak sampai seratus pun....... jadi lar.......janji tak ada faulty...... dan kat teh tarik kaw-kaw.......nasib baik 'Cik Segodeng' yang tarik.........sebab sememang tak minum teh halia........kesian kat kawan 'Cik Segodeng.......naik kelat muka bila kena habiskan minuman itu.......... selesai sudah 10 cabaran Matic Treasure Hunt ini.........terasa macam Explore Race lar plak.........


Setelah selesai........... kami pun pulang ke check point permulaan untuk berehat dan menunggu keputusan........ memang kepenatan yang amat sangat............ sambil lepak-lepak...... kami menjamu selera, mengisi perut yang kelaparan.............

(Credit Photo-Cik Zie)

Dalam banyak-banyak gang 'Cik Segodeng', satu kumpulan aje yang berjaya mendapat hadiah saguhati........ Apa pun, syabas dan tahniah 'Cik Segodeng' ucapkan....... Well Done My Friend..............walau pun tak dapat apa-apa hadiah pun, bagi 'Cik Segodeng' semuanya JUARA pada hari itu kerana berjaya melalui cabaran yang di berikan......... Thumb Up untuk semua dan Insyallah kita jumpa lagi tahun depan........


Stay Happy
Segodeng