Thursday, 23 October 2014

Lat's Place Themed Restaurant



Salam 1 Malaysia Buat Semua........................


Tiada kata yang dapat mengungkapkan perasaan teruja dan gembira di hati 'Cik Segodeng' bila akhirnya sampai jua ke tempat yang dah lama teringin nak pergi. Sebelum 'Cik Segodeng' meneruskan pemgembaraan nie, terlebih dahulu ingin sekali 'Cik Segodeng' nak ucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga buat Tourism Malaysia & Santai Travel dengan kerjasama dari M-Mode yang telah menganjurkan program 'Cuti-Cuti 1 Malaysia' nie buat semua rakan-rakan Media. 




Bagi yang tak berapa minat @ mengenali, Lat merupakan seorang novelis & kartunis yang sangat terkenal dan juga pengcipta kartun komik 'Kampung Boy'. Setiap lakaran kartun Lat banyak mencerminkan kebudayaan dan masyarakat Malaysia tersendiri Bukan sekadar lakaran komik malah ada animasi tv siri 'The Kampung Boy' juga tau.................... hebat kaaannnnnn............



Jom kenal dengan Lat's family & Friends........... terdiri dari Mat, Ana (Adik Mat), Yap & Yah (Ayah & Emak Mat), Opah, Bo & Tak (Teman Baik Mat), Meor, Tong, Rani, Normah, Mrs Hew (Cikgu Mat), Pak Ali dan ramai lagi. Kisah mereka semua banyak memberi pengajaran, pengetauhan, dan hiburan. Tak boring langsung bila membaca @ menonton 'The Kampung Boy'..... kepuasan terjamin lar katakannnnnn........





Bila 'Cik Segodeng' berada di sana .............. rasa seperti bermimpi di siang hari tapi realitinya sungguh indah seperti berada di dalam dimensi yang lain. Suasan sekitar membuat diri ini terasa dekat dengan kartun pujaan hati sejak dari muda belia sehingga sekarang.......... hehehehehehehehehehe.......... 




Persekitaran cafe seperti sebuah kampung yang bisa membuat hati terusik kenangan lalu................ penuh dengan lakaran 'Suasana The Kampung Boy'............ sana-sini kartun................. dah rasa diri nie macam macam 'Normah' (Salah satu watak dalam the 'Kampung Boy'), budak bandar yang baru masuk / berpindah ke kampung lar plak............... bukan jakun tapi teruja yang teramat sangat................




Fuhhhh........ hebat........ terbaek........... 'Cik Segodeng' yakin, sesiapa aje yang berada di sini pasti akan menyukai dan jatuh cinta dengan tempat ini........... 




Lat's Place menjanji pengalaman lain dari yang lain dengan membawa keseronokan bermain bersama animasi kartun secara terus menerus sewaktu menikmati pelbagai cuisine makanan dari setiap daerah.di Malaysia. Best kaaaannnnnnn............... so kalau nak tahu macam nama bestnya kena lar alami sendiri keseronokan itu....... memang lain dari yang lain..... di jamin kepuasannya...............




Selain dinning live exprience ......... kawan-kawan semua boleh lar bershopping kat kedia Lat ............. Banyak sungguh cenderahati yang wow..... wow.... wow...... boleh di beli.......... naik rabun mata 'Cik Segodeng' di buatnya kerana semuanya best, best, best  oit.........  

Bagi 'Cik Segodeng' tak rugi kalau ber-dinning kat sini sebab makanan yang di offer memang the best & sedap sehingga menjilat pinggan. Lat's Place nie beroperasi setiap hari termasuk lar pada hari cuti umum. Bagi yang berminat 'Cik Seogdeng' selit kan sedikit imformasi ya......


Lat's Place
Location : 
Puteri Harbour

Tel No : 
1300 88 5287 / +603-2203 9667 (Luar Malaysia)

Waktu Operasi 
Isnin - Jumaat - 11.00am - 8.00pm
Weekend & Public Holiday - 9.00am - 8.00pm

FB : 
www.facebook.com/Lat'sPlace

Laman Sesawang : 
www.latsplace.com.my


eemmmmmmm............ itu aje untuk kali ini.......... harap sedikit imformasi di atas bisa menjawab semua persoalan lanjut @ ingin membuat tempahan. Moga bertemu lagi................. ngundur diri dulu yok........




Segodeng 












Sunday, 19 October 2014

Otak-Otak Yang Terlampau..................



Salam 1 Malaysia Buat Semua..............


Pengembaran 'Cik Segodeng' bersama 'Sahabat Media' kali ini ke Homestay Kulaijaya di Johor. Kami di sana bagi mempromosi Cuti-Cuti 1 Malaysia dan mempertengahkan produk makanan dingin beku di bawah IKS.( Industries Kecil & Sederhana) Kali ini produk makanan yang akan di ketengahkan berupa OTAK-OTAK




'Cik Segodeng' tak sure lar dari mana asal-usul Otak-Otak nie tapi yang pasti ramai sangat suka pada makanan nie............  Kalau pergi makan kat mana-mana pun, pasti Otak-Otak nie akan sampai dulu sebelum membuat order apa-apa pun............... heheheheheheheheh..............




Kedatangan kami 'Sahabat Media'  di sambut dengan makan & minuman yang telah terhidang di meja............ yummmyyy............ kita makan dulu sebelum meneruskan tujuan sebenar kami ke sana. 




Best tau makanan yang di sediakan buat kami semua............. bukan setakat best tapi memang sedap sehingga siap tapau bawa balik sebagai bekal dalam perjalanan........... hahahahahahaha............ baik sungguh tuan rumah nie faham dengan kerenah dan kemahuan kami.............




Sambil-sambil menjamu selera, kami semua di beri demonstration membalut 'TEMPE'.  Ramuan membuat Tempe nie banyak mengunakkan bahan semulajadi seperti kacang, ranggi dan lain-lain, Nampak macam mudah tapi bagi 'Cik Segodeng' rumit juga nak membuat TEMPE. Tu lar bukan mudah untuk mendapat @ membuat sesuatu yang sedap kaaannnnnnnnnnn. 




Otak-Otak nie selalu di jadikan sebagai makanan sampingan ala-ala macam makanan ringgan gitu...............  Sejujurnya............ 'Cik Segodeng' memang tak makan Otak-Otak nie, nak kata tak suka rasanya............ tak juga ......... entah lar 'Cik Segodeng' sendiri tak tahu kenapa..............  memang tak ada jawapan yang pasti sebab dan penyebab mengapa 'Cik Segodeng' tak makan ..................  Pada kebiasaan 'Cik Segodeng' akan selalu bertanya, 'Apa Rasa'??? Sedap Tak???Nak Lagi Tak???Pedas Tak??? dan bermacam macam TAK soalan akan 'Cik Segodeng' ajukan. 




Tapi pada hari itu 'Cik Segodeng' telah memberanikan diri serta pujukan dari eakan-rakan 'Sahabat Media'......... akhirnya, buat pertama kali 'Cik Segodeng' merasai sendiri Otak-Otak nie.................... eeeemmmmmmm.................. boleh tahan juga rasanya...............SEDAP & LAZAT.............sebab tu lar ramai yang suka makan Otak-Otak ya!!!!! Bermulanya dari saat itu, 'Cik Segodeng' pun telah jatuh cinta dengan rasa Otak-Otak nie dan hati tergerak ingin tahu bagaimana ia di process sehingga menjadi begitu SEDAP..................Jom ramai-ramai kita tengok bagaimana Otak-Otak nie di process 




Dengan zaman yang semankin pesat membangun, process membuat Otak-Otak juga turut sama di landa kemajuaan. Dahulunya mungkin mengguna kan tangan bagi mengaul semua ramuan tapi sekarang ini process menggaul telah di buat menggunakan mesin agar aduan menjadi lebih seimbang. Ramuan utamanya berupa 'Isi Ikan' dan lain-lain bahan rahsia turun terumun yang tak boleh di kongsi.................hehehehehehehe.............




Di station nie pulak, process membalut di lakukan......... kalau di lihat, nampak mudah sungguh kerja membalut nie........ apa lagi dengan semangat 'Cik Segodeng' pun ingin menunjukkan skill gak tapi tak berapa nak menjadi balutan 'Cik Segodeng'......... sememeh rupanya. Walau sememeh rupanya,'Cik Segodeng' tetap berbangga kerana berani mencuba dan menimba pengalaman baru sepanjang pengembaraan mempromosikan Cuti-Cuti 1 Malayisa.......... tak gitu???????




Berakhirnya pengembara meneroka makanan rakyat di Homestay Kulaijaya, Johor. Menarik sungguh pengalaman kali ini. Banyak kenangan manis di kutip dan tak mungkin 'Cik Segodeng' akan lupakan sampai bila-bila pun............... ooooppppsssss ........ lupa plak nak bagi info pasal pengusaha makanan di atas....... so bagi yang berminat umtuk menempah Otak-Otak, Tempe atau kuih-muih yang telah di dingin beku boleh lar cuba menghubungi : - 

HOMESTAY LICIOUS KG. SRI PAYA
C94A, LORONG LIMAU,
KG SRI PAYA, KELAPA SAWIT
81030 KULAI JAYA,
JOHOR

Tel : 012-7810002 / 012-7086713


Kalau order tu, jangan lupa hantar skit kat 'Cik Segodeng' tau............... teringin plak bila teringatkan akan kesedapnya............... hehehehehehehehe............itu aje untuk kali ini dan pengembaran seterus akan menyusul tak lama lagi............ nanti tau......... Bye dulu .........



Segodeng 














Thursday, 16 October 2014

Pernah Rasa Mi Siput...........




Salam 1 Malaysia Buat Semua..................


Berapa ramai yang tahu pasal Mi Siput nie?????? Pernah tengok tak?????? Rasa....... macam mana plak?????? Terfikir panjang.............. bila buat pertama kali 'Cik Segodeng' di beri tahu akan melawat ke Industries kecil yang memprocess Mi Siput di Homestay kulaijaya, Johor......... Mi Siput, bagaimana rupa dan rasanya............ Kalau Mi Sanggul di sebelah utara 'Cik Segodeng' tahu ler..........


Mula-mula tu ingat mungkin Mi Siput nie seangkatan dengan Mi Udang, Mi Ketam & Mi Sotong  tapi..........rupa-rupanya Mi yang di keringkan dan di bentuk seakan-akan macam kulit siput........... gelak kecil juga kami Sahabat Media di buatnya..........mau idak...... sepanjang perjalanan ke sana kami semua dok 'DAY DREAM'........... Bestnya dapat makan Mi Siput...... siput jenis apa yang dia orang guna untuk masak nanti ya dan macam macam lagi ................  tapi akhirnya rahsia dah terbongkar......... Mi Siput adalah Mi yang di keringkan......... hahahahahahahahaha.......... 




Nak tak tak macam mana sejarah terjadinya Mi Siput' nie??????  Apa , semua dah tahu......... tak apa lar kalau dah tahu tapi 'Cik Segodeng' nak story juga pada yang belum tahu lagi........... boleh kaaaannnnn.........




Tersebut Al-kisah........terjadinya Mi Siputt nie dari baki Mi Kuning yang tak dapat di abiskan maka ianya telah di keringkan untuk di guna balik nanti......... sebab zaman zaman dahulu mana ada peti sejuk, lagi pun orang pada zaman tu tidak suka pada pembaziran dan dari situ lar tercetusnya untuk memprocess dan di jadikan sebagai makanan seharian ............ Dramatik tak ceritanya ............ hahahahahahahahahaha.............. 




Kami sungguh beruntung sekali kerana berpeluang melihat sendiri bagaimana Mi Siput nie di process...........  Ketelitian, kebersihan dan kesempurnaan dalam membuat Mi Siput nie adalah aspek yang sangat penting bagi menjaminkan kesedapannya..




Apa ....... nak tahu bahan-hahan membuat Mi Siput............ maaf ler kekawan  Resepi turun temurun yang tak boleh nak disclosed........... itu lar kata pengusaha Mi Siput............ so sorry ye tapi yang pasti Mi Siput nie tiada bahan pengawet tapi ada sedikit bahan perasa yang di masukkan bagi memberi rasa yang lebih enak. Untuk process pengeringgan pulak di laku di dalam rumah bukan di bawah matahari kerana dengan cara ini Mi Siput itu akan tahan lebih lama. 
  


Tahu tak,............ ada setengah daerah di Johor memanggilnya sebagai Mi Sanggul........... tak kisah lar apa nama yang di panggil........ janjji sedoooppp bila di makan ......... betul tak????? Bukan setakat tengok macam mana Mi Siput nie di process, cara-cara nak mengoreng juga  turut di demo buat kami semua......... hehehehehehe......... demo nie benar-benar membuat kami semua jadi kebulur gileer................




Nah ini dia rupanya setelah di goreng............. sangat rapuh, menyelerakan, sedap........ ianya boleh di makan bersama dengan sambal kalau rasa malas sangat....... cicah aje dengan sos......... senang kaaannnnn...........Rasanya seakan-akan rasa keropok tapi berlainan sedikit............. Mi Siput ini sangat sesuai di makan pada waktu petang bagi 'Cik Segodeng'........ tapi kalau nak lebih extreme lagi........ 




Boleh lar di makan bersama dengan sup............. ala-ala Bihun Sup gitu.......... memang terbaik........ sedap dan mengenyangkan............. tak caya...... so kena lar mengcubanya satu hati nanti tau.............'Cik Segodeng' tak sure Mi Siput nie ada di jual di lain tempat (Negeri) @ idak.......... sebab ini ler kali pertama 'Cik Segodeng' tengok.......... .nampak sangat macam ketinggalan zaman............ tapi dengar cerita ada yang menjadi dealer untuk menjual produk ini................ Kalau sesiap yang berminat boleh lar try ya.......... kerana mereka mengalu-alukan penyertaan sesiap saja untuk menjadi pengedar.

Selamat Mencuba dan moga hidup lebih terus berkembang maju.............. Insyallah.............. Aminnnnnn




Segodeng 




























Tuesday, 14 October 2014

Hello Kitty Di Malaysia ??????




Salam 1 Malaysia Buat Semua.....................


Sekarang nie tak perlu bersusah payah dan belanja besar ke Jepun semata-mata nak ke Sanrio Hello Kitty Theme Park kerana Sanria Hello Kitty sendiri telah datang ke Malaysia bagi menghiburkan peminatnya di sini. Buat pertama kalinya Sanrio Hello Kitty Theme Park ini berada di luar Jepun yang menyajikan pelbagai tarikan di dalammya.



Sanrio Hello Kitty Theme Park ini terletak di Nusajaya, Johor Bahru. To be exact ianya terletak di Puteri Harbour. Puteri Harbour merupakan sebuah 'One Stop Center' yang memuatkan berbagai 'Family Theme Park Package ' yang bisa membuat seisi keluarga berpuas hati.




Lain bebenor rasanya bila 'Cik Segodeng' berada di Puteri Harbour kerana suasana di sini sungguh berlainan sekali........... mungkin sebab mempunyai pemandangan yang mampu & bisa 'take your breath away' dah tu terdapat juga dinning place yang sangat menarik seperti Lat's Place.




Bila berada di Sanario Hello Kitty Theme Park nie dengan serta merta jiwa 'Cik Segodeng' terasa muda belia macam kanak-kanak............ seronok tak terkata........... melompat-lompat macam monyet........... hahahahahahahaha..........................baru kat pintu masuk dah jadi macam tu ........ cuba bayangkan kalau dah masuk kat dalam, boleh gila di buatnya................. eeeemmmmmmm...... ahhhh... usah membuang masa meh kita masuk ke dalam dan terokai keseronokan yang sedia menanti............. Joooommmmmm




Bila masuk aje, 'Cik Segodeng' bersama rakan-rakan 'Sahabat Media' yang lain telah di hidangkan dengan 'Live Stage Performance' oleh Hello Kitty & Friends. Sungguh menarik persembahan yang di hidangkan dan di maklumka juga yang 'Live Performance' ini adalah salah satu acttraction yang di berikan untuk semua penggunjung setiap hari............. so kawan-kawan yang ingin tengok 'Live Performance' nie jagan lupa untuk 'check' waktu yang terlebih dahulu tau.................




Selain dari 'Live Performance' terdapat juga beberapa 'Ride with Hello Kitty Feature' yang menarik untuk di naiki........ mula-mula takut juga nak naik sebab ingat 'Ride' ini hanya di sediakan buat kanak-kanak aje............ tanpa malu dan segan 'Cik Segodeng' pun tanya kat adik yang jaga permainan ini............
'Cik Segodeng ' :  Adik boleh naik tak??????? 
'Adik Jaga' : Kalau muat.......... naik aje akak........
Apa tunggu lagi....... dah dapat green light........... jom serbu.............. ..




Belum pun puas main, Rakan-Rakan Sahabat Media yang lain ajak 'Cik Segodeng'  berkunjung ke rumah 'Hello Kitty'....... dia orang siap bagi tahu, ada jamuan makan kat sana........... so bila dengan ada makan aje 'Cik Segodeng' pun gegas ke sana............. rupa-rupanya bukan ada makanan pun....... wakenabeb...........hehehehehehehehehe........ Kalau lar 'Die Hard Fan' Hello Kitty masuk kerumah Hello Kitty sure akan terkejut beruk, gila sekejap dan di serang stroke.............. mau tidak........... rumah nie lengkap dengan segala peralatan, boleh di katakan memang cukup sempurna.............purrrfect lar katakan........mengikut tema sungguh.........




Dan tarikan yang terakhir dari Sanrio Hello Kitty Theme Park merupakan, "Hi-Tech Interactive themed experience' yang membawa kita mengembara bagi menyelamatkan Hello Kitty bersama teman dari genggaman 'Black Wonder' yang telah mengurung mereka berdua di dalam istananya.  Memang mencabar sekali pengembaran ini perlu tangkas, IQ yang baik dan mata yang tajam. Pengembaran ini akan lebih seronok jika ia di lakukan lebih dari seorang seperti dalam kumpulan..............




Kumpulan 'Cik Segodeng' tidak berjaya dalam misi menyelamatkan Hello Kitty & Temannya..............huhuhuhuhuhuhuh............ sebab kami bz dok berposing sana sini............ kesian kat Hello Kitty & Temannya masih terperangkap dalam istana Jahat 'Black Wonder" 

Walau bagaimana jika ada yang berjaya mencari jalan dan membebaskan Hello Kitty & Temannya akan menerima cenderahati yang sangat unik yau...................kalau nak tau kena lar datang dan cuba sendiri ya...........




Selesai sudah pengembaraan 'Cik Segodeng bersama-sama rakan-rakan Sahabat Media di Sanrio Hello Kitty Theme Park. Banyak sungguh pengalaman manis yang kami lalui bersama. Sebelum pulang 'kami semua sempat juga singgah di kedai cenderahati......... ...perkara wajib yang perlu di buat tau, membeli sedikit buah tangan sebelum pulang..................Pada kekawan semua kalau ada kelapangan @ merangcang untuk pergi berholiday, jangan lupa untuk ke sini.......... memang best, seronok dan amat sesuai sekali untuk untuk semua usia. 

Akhir kata dari 'Cik Segodeng', jom lar Cuti-cuti 1 Malaysia kerana negara kita sendiri tersimpan pelbagai khazanah dan tempat-tempat yang sangat.........sangat...........sangat menarik dan unik............Okey semua,  sampai setakat ini aje moga sampai ketemu lagi........... chow dulu..........



Untuk Maklumat Lanjut, sila layari www.playtime.com.my



Segodeng 










Monday, 13 October 2014

Educational Visit To Fulijaya Manufacturing



Salam 1 Malaysia Buat Semua...............

Alhamdullilah, bertemu lagi kita................. Kali ini 'Cik Segodeng' nak berkongsi tentang kejayaan sebuah syarikat tempatan yang semakin menempa nama dan berkembang dengan pesatnya. Syarikat nie telah di tubuhkan pada tahun 1982 dan mula beroperasi dengan mengeluarkan produknya yang tersendiri pada tahun 1991.


 
Credit Photo Fulijaya

Syarikat yang 'Cik Segodeng' maksudkan ialah. Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd. Yang bestnya semua keluaran produk dari Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd sangat bermutu tinggi, tiada chemical, tiada alcohol dan tergolong dalam kategori 'Food Grade'.




Berus Gigi merupakan produk utama dan signature keluaran Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd. ProDentalB nama jenama di beri dan punyai keunikan yang tersendiri. 'Cik Segodeng' pasti ramai yang mengenali produk ini tapi hanya tidak tahu bahawa ianya adalah keluaran tempatan kaaannnnnn...................


Credit Photo Fulijaya


Nie dia antara jenama-jenama yang berada di bawah bumbung Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd......... Banyak tak????? banyakkan........... tapi bukan semua jenama produk di atas berada di pasaran tempatan tau................. Jenama ProGlow di reka khas untuk pasaran di Australia.......... hebat tak??????


Credit Photo Fulijaya

Nak lagi hebat........ ini dia senarai jenama yang di process dan menjadi pasaran ke luar negara............. antaranya.........................

(1) Australia
(2) Bangladesh 
(3) Brunei
(4) Ghana
(5) Indonesia
(6) Singapore
(7) Thailand
(8) Taiwan
(9) Middle East Countries 



Credit Photo Fulijaya

Bukan hanya berus gigi aje tau malah terdapat produk lain yang di process di Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd, seperti : -

(1) Berus Gigi
(2) Ubat Gigi
(3) Pencuci Mulut
(4) Penyegar Nafas
(5) Pisau Cukur Pakai Buang
(6) Dental Accessories




(8) Aksesori Kereta
(9) Pembungkusan Produk




(9) Bioteknologi
(10) Organicsenses (Produk Organik) - Rangkaian Produk Penjagaan Diri. 




Manakala jenama DCare (Gambar di Atas) sangat istimewa sekali kerana ia sangat mersa alam.......... kandungan bahan yang di gunakan semuanya organik belaka dan ianya selamat bila di pakai. Kalau tak salah 'Cik Segodeng' batang berus gigi tu kalau di gigi orang tua @ kanak-kanak, tak akan membahayakan kesihatan langsung........ wow...... bagus kaaannnnnn........


Credit Photo Fulijaya


Produk-produk keluaran Fulijya juga di iktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM / MOH), mempunyai sijil halah dari JAKIM dan telah mendapat sijil ISO 9001............. malah sekali gus mengatakan produk ini sememangnya selamat dan halal untuk di gunakan...........




Kesempatan dan di berikan peluang untuk melawat ke Kilang Fulijaya memang di nantikan oleh kami semua. Keterujaan 'Cik Segodeng' tak dapat di gambarkan ketika itu................ memang seronok tak terkata. Akhirnya dapat juga 'Cik Segodeng' tengok bagaimana sebatang berus gigi di process. Terpegun bila melihat process membuat berus gigi nie............ mau tidak beb...........kerana processnya amat rumit dan begitu teliti sekali bagi mendapatkan kesempurnaan.


Credit Photo Fulijaya


Bila berada di dalam Manufacturing Department terdapat juga produk lain yang di process bersama, seperti : -

(1) Tooling Department - Penyedian Acuan untuk batang berus gigi 
(2) Blow Moulding - Teknik yang di gunakan untuk membuat Batang Berus Gigi, Baby Bowl, Plate Set, Hand Tool Set, Caer Plastic Components and Blow Case 
(3) Injection Moulding
(4) Vacuum Forming - Mesin membuat Plastiic Packaging 
(5) Berus Gigi - Pemasang Bristle pada berus gigi
(6) Research & Development - Penyelidikan bagi menghasil produk yang bermutu tinggi dan mersa alam. 




Bila selesai membuat lawatan ke dalam kilang Fulijaya, sekali lagi nasib kami sangat bertuah kerana berpeluang beramah mersa dan bersoal jawab bersama dengan Dato' Kethnyzz Tan, pengasas syarikat Fulijaya. Apa pun jutaan terima kasih buat Dato' kerana sudi meluangkan masa beliau bersama kami semua.

Walau pun berpangkat Dato' dan sangat berjaya dalam perniagaan,  Dato' Kethnyzz Tan seorang yang sangat berfikiran terbuka, peramah serta baik budinya dalam berkongsi kejayaan dan memberi nasihatan serta pandangan beliau dalam mengejar kejayaan.......... 


Credit Photo Fulijaya

Bagi Dato', setiap usaha pasti ingin melihat kemajuaan dan kejayaan................. betul tak???? sapa yang tak ingin dapat semua tu kaaannnnnnn......... so, Fulijaya nie juga tak lari dari mengecapi kejayaan dan mendapat pelbagai pengiktirafan yang tersendiri............ antaranya anugerah (Award) yang di menangi oleh Fulijaya :- 
  • Top 50 TEAM Enterprise Awards Malaysia - Golden Award
  • Donovan Industries, Inc. Quarterly Vendor Certificate 
  • Golden Bull Award
  • SMI Recognition Award



Bukan itu aje, baru-baru ini, Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd sekali telah mendapat 2 anugerah di 'The Natural & Organic Products Asia Award 2014' yang berlangsung di Hong Kong . 
  • Best New Natural / Organic Beauty & SPA Product. (Organicsensen) 
  • Outstanding Organic Products Award (Organicsensen)
Anugerah ini telah membuktikan bahawa jenama Organicsensen keluaran Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd, sememang sangat bagus dan sangat berkesan dalam penggunaaanya. 


Credit Photo Fulijaya


Kawan-kawan semua, apa tunggu lagi.............cepat-cepat lar pergi grab barangan keluaran Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd di Pasaraya yang terpilih di seluruh Malaysia.  'Cik Segodeng' jamin pasti semua akan jatuh cinta and sangat berpuas hati bila menggunakannya nanti .




Segodeng 












Saturday, 11 October 2014

Pengalaman Yang Mengujakan




Salam 1 Malaysia Buat Semua ...........................


Perpatah melayu ada berkata, 'Kerja Lar Ilmu Walau Di Mana Kita Berada' kerana ilmu ini amat berguna di masa hadapan dan tiada rugi tau............ Begitu juga lar dengan 'Cik Segodeng' tidak pernah menolak malah sentiasa ingin mengejar ilmu dan perasaan ingin belajar tidak pernah luput dari ingatan. 



Bila peluang datang aje 'Cik Segodeng' tak pernah menolak malah menerimanya dengan hati yang terbuka................. rezeki tuuuuuuuuu............ so baru-baru nie semasa berada di kampung halaman 'Cik Segodeng', telah mendapat satu jemputan 'Lawatan Sambil Belajar' ke syarikat Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd yang beroperasi di Kulim. Peluang ini telah di berikan oleh Casual Event Management (CEM).......... Perasaan teruja, tak terkata............ mau idak........ bab lawat-melawat nie selalu di buat masa di zaman sekolah.............. jadi bila dah tua bangka nie nak pie melawat, perasaan menjadi lain....... lebih terasa keterujaannya..................hehehehehehehehe...............



'Cik Segodeng' rasa pasti ramai yang tertanya-tanya, syarikat apa kah ini???????...............so untuk membuat semua tak tertanya or garu kepala memikirkannya,  meh ler 'Cik Segodeng' story skit background company nie. Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd adalah sebuah syarikat pengeluar berus gigi yang ternama di Malaysia dan telah mula beroperasi sejak 1hb November 1991. Selain dari berus gigi, syarikat ini juga mengeluar product yang lain juga .......... seperti :-

(1) Berus Gigi
(2) Ubat Gigi
(3) Pencuci Mulut
(4) Penyegar Nafas
(5) Pisau Cukur Pakai Buang
(6) Dental Accessories
(7) Pembungkusan Produk
(8) Aksesori Kereta
(9) Bioteknologi
(10) Organicsenses (Produk Organik)

 Macam mana????? okey tak dengan penghuraian itu?????....... kalau masih tak faham juga, jangan bimbang......... terus aje baca sampai abis....... confirm, confirm, confirm............. akan faham nanti......... hehehehehehehehehehe............. 





Hari yang di nanti telah pun tiba, teruja di hati tak terkata................ Tesco Extra Sg Dua, Pulau Pinang telah menjadi port untuk kami berkumpul dan berjumpa sebelum bertolak ke Syarikat Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd di Kulim. Pengangkutan telah di sediakan khas oleh pihak CEM (Casual Event Management)................ bestnye............ terima kasih CEM (Casual Event Manegement) atas service pengangkutan yang sangat TIP-TOP.................




Hampir sejam perjalanan kami, akhirnya sampai jua ke tempat yang di tuju............syukur........... alhamdullilah.......... perjalanan sangat smooth sekali................ Perasaan gembira tak terkata dalam hati 'Cik Segodeng', dah tu rasa tak sabar dah nak tengok process buat berus gigi nie....... Kedatangan kami di sambut mersa oleh para wakil dari Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd....... terasa macam VVIP larrrrrr.......... hebatnyeeeee..................




Tanpa berlengah dan membuang masa, kami semua telah di beri taklimat berkenaan dengan semua produk keluaran Fulijaya Group oleh Mr Lester (Operations Executive, NCE Global Sdn Bhd). Menarik........ sememangnya sangat menarik dan tak sangka banyak sungguh produk yang bermutu tinggi keluaran syarikat nie...........


Kami juga di beri peluang untuk merasai sendiri kelembutan Produk Organisenses yang sememangnya telah terbukti keberkesanannya............... ramai pengguna sangat berpuas hati dan tidak merasa bimbang bila menggunakan produk ini kerana ramuannya 100% barang organik.




Habis aje produk briefing, kami semua di bawa ke kilang memproses Berus Gigi.......... yahooooooo......... akhirnya dapat juga 'Cik Segodeng' tengok bagaimana kisah hidup sebatang 'Berus Gigi'............


Credit Photo Fulijaya


Wow............ wow.............. wow................ terpegun 'Cik Segodeng' di buatnya................ nampak berus gigi nie macam benda biasa-biasa aje tapi process membuatnya bukan lar mudah sepeti yang di sangka................. Mula-mula kena siapkan acuannya dulu, kemudian acuan itu di sejukan berhari-hari lamanya............... setalah acuan siap, ia akan di uji terlebih dalu sebelum di hantar ke Production bagi menerus process yang seterusnya seperti Molding dan memasang Bristle (Bulu Berus Gigi)........... ...itu lar secara ringkas kisah kehidupan sebatang 'Berus Gigi' yang dapat 'Cik Segodeng' huraikan serba sedikit.......................



Kami semua cukup bertuah kerana Dato' Kethnyzz Tan (Pengasas Fulijaya) sudi meluangkan masa bersama kami............. Dato' sangat mengalu-alukan kedatangan kami semua dan beliau juga memberi serba sedikit penerangan serta menjawab semua soalan daripada kami semua............. selain itu Dato' juga menegaskan tentang kepentingan kehidupan yang lebih sihat dan menyarankan kan kami semua untuk lebih menggunakan produk yang berunsur organik kerana ini akan meningkatkan kehidupan seharian dan dapat menjaga alam sekitar. 


 


Macam biasa sebelum pulang "Cik Segodeng' mesti merakam gambar kenangan bersama Dato' Kethntzz Tan (Pengasas Fulijaya). Dari pandang 'Cik segodeng', Dato' nie seorang yang sangat sporting, ramah, mudah mersa, funny dan tidak lokek berkongsi pengalaman kejayaannya..............

Overall........... memang best 'Lawatan Sambil Belajar' nie.......... berpuasa hati yang teramat sangat....... Terima Kasih CEM (Casual Event Management) kerana sudi memberi ruang dan peluang  kepada 'Cik Segodeng' untuk turut serta. Hope CEM (Casual Event Management) akan sentiasa mengutuskan udangan di masa akan datang.................... hehehehehehehehehehehehe....... Lastly, it was a GREAT, EDUCATIONAL & FUN JOURNEY to FULIJAYA................





Segodeng