Monday, 31 March 2014

Masa Untuk Berehat & Melayan..........


Salam Kembali & 1 Malaysia Buat Semua............

Bila cuti sekolah bermula, ramai ibu-bapa akan membuat perancangan untuk membawa anak-anak bercuti dan bersiar-siar tak kira di dalam negeri mahu pun ke luar negara................. Ke mana destinasinya, itu tidak penting............... janji masa itu hanya untuk keluarga bersama membuat activiti yang di minati dan ini juga dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan antara satu sama lain.............. 


So 'Cik Segodeng' pun tak terlari dari tanggungjawab bersama keluarga tercinta......... kesempatan cuti sekolah ini 'Cik Segodeng' mengambil peluang meluangkan masa bergembira bersama anak-anak sedara di 'Sunway Lagoon'............ salah satu destinasi yang memang menjadi kesukaan anak-anak sedara 'Cik Segodeng' nie................ walau berkali-kali kesini dalam setahun....... mereka semua tak pernah rasa jemu berhibur di 'Taman Tema Sunway Lagoon'............ apa yang bestnya pun 'Cik Segodeng' tak tahu.......... kalau di tanya.... semua akan jawab......" Best....Mak Chaq, leh main macam-macam"............... itu lar agaknya yang selalu ada dalam fikiran anak-anak kecil ya.................


Sesampai aje di sana, mula lah pengembaraan menjelajah................................tak sempat nak tarik nafas...... anak-anak sedara dah mula mengajak kesana kesini................. 'Cik Segodeng' tak pernah menolak...... tapi kalau dah tak larat sangat nak ikut main...........  'Cik Segodeng' akan hanya tunggu sehingga selesai setiap pemainan kering @ basah yang di main oleh anak-anak sedara................


Mula-mula sekali kami semua terjah 'Waterplexx 5D'............. tengok wayang basah jap............ seronok juga....... apa lagi ulang masuk kali kedua, harapan cita lain plak......... tapi malangnye cita yang sama juga........... repeat lagi......... cerita yang sama juga.............. waduh........... rasanya kalau ada lebih dari satu movie mungkin akan lebih seronok...................


Dalam perjalanan nak ke 'Dry Park' Cik Segodeng' ngan anak-anak sedara buat 'Pitt Stop' kat 'Wildlife Park............. layan jap kerenah anak sedara kat sini............... maklum lar budak nak membesar, banyak plak soalan yang di tanya........... hehehehehehehehehe.........


Sampai aje kat 'Dry Park'........ terus layan naik kapal terbang nie.............. mak aik tingginya terbang...... naik gayat plak rasanya................ tapi kena tunjuk berani supaya anak sedara tak rasa takut sangat bila naik................. lepas abis aje, terus sound kat anak sedara....... "Kalau yang pusing-pusing, Mak Chaq tak nak naik.......... nanti pening" ...... nasib baik dia orang faham dan boleh terima alasan tuuuu...... so permainan yang berpusing kiri, kanan @ atas, 'Cik Segodeng' hanya tengok aje dan tunggu anak sedara main........ lagi pun bukan 'Cik Segodeng' tak pernah naik cuma tak nak hari 'Cik Segodeng' down..........hanya kerana pening kepala............... baik beringat dulu kaaaannnnnnn...............


Yang nie 'Cik Segodeng' suka............. "Grand Canyon River Rapids"..... lebih relax........... so yang nie kami semua repeat naik.......... tak jemu............. seronok............nasib baik lar hari tu tak ramai orang sangat........... so tak lar beratur & menunggu lama ................. bila dah puas......... baru lar beredar ke permainan yang lain plak.....................


'Vuvuzela Ride' nie adalah satu tarikkan yang terbaru kat 'Taman Tema Sunway Lagoon'............... yang nie 'Cik Segodeng' naik sekali aje............. mau tak sekali, terkeluar lidah naik tangga yang agak tinggi dah tu seronoknya tak sampai pun 5 minit pun............... penat naik tangga lebih terasa.................. tapi anak sedara 'Cik Segodeng' naik sampai 7 kali.............. orang muda, kaki masih kuat dan ada kuderat nak panjat tinggi-tinggi...............


Antara aksi-aksi sekitar di dalam 'Taman Tema Sunway Lagoon'............ banyak masa kami sekeluarga abiskan di kolam air aje........... mahu tak, cuaca pada hari itu sungguh panazzzzzz sekali..................sampai sakit kepala di buatnya.................. kalau di ikutkan air dalam kolam pun dah rasa macam 'Kolam Air Panas"..............  Keseluruhan 'Taman Tema Sunway Lagoon' nie sangat luas........ nak cover semua, dari pagi sampai petang...... belum tentu berjaya................ yang penting kami semua enjoy.............


Seharian di 'Taman Tema Sunway Lagoon' memang meyeronokkan...... so tiba masa untuk pulang ke hotel for makan petang.............tak sangka plak terjumpa dengan Abang Si Hitam Manis (Zainal Abidin)..... punya lar teruja anak-anak sedara 'Cik Segodeng' dapat jumpa celebriti.............. sebab kat Penang itu susah bangat nak teserempak dengan celebriti bukan macam kat KL nie............. Selesai sudah bab mandi-manda, esok tak plan nak gi mana lagi............... Si Ibu nak gi Ikea, Anak plak nak gi Berjaya Times Square dan Si Bapa plak??????????????....... renung-renungkan lar....... sampai setakat nie aje buat masa nie.......... Jumpa lagi........... Muuuuuuuaaaaahhhhhh buat semua...........


Segodeng