Tuesday, 1 April 2014

Shape Cooking Workshop


Hi Semua & Salam I Malaysia.............

Sempadan memasak pelbagai jenis bentuk hidangan, memang tiada hadnya.......... selagi ada minat ingin belajar dan mencuba sesuatu yang baru , sudah pasti 'Cik Segodeng' sambutnya dengan baik. Nak kata minat memasak............ idak juga tapi 'Cik Segodeng' rasa selesa bila masak untuk keluarga dan kawan-kawan. Salah salah satu sebabnya, 'Cik Segodeng' suka sangat suasana bila dapat makan bersama dengan hidangan yang di sediakan sendiri......... kenikmatan & keriangannya lain dari yang lain dan di tambah plak kalau makanan yang kita masak itu menjadi kesukaan mereka............. perasaan kita akan lebih terasa berbunga-bunga........... 


Pasal belajar memasak nie, 'Cik Segodeng' telah di ajak oleh rakan yang teramat baiknya, untuk turut serta dalam Cooking Workshop anjuran Majalah Shape keluaran Blu Inc Media Sdn Bhd............ Ini kali pertama majalah Shape menganjurkan workshop memasak nie..........selalunya event yang Shape buat seperti Yoga, Fithness Challenge, Fun Run dan lain-lain lagi yang bersangkutan dengan tenaga. Pelikkan......... tapi sebenarnya tidak, memang tepat sekali workshop ini di adakan!!!!. Bagi mendapat tenaga dan kesihatan yang baik, kita perlu mendapatan permakanan yang berkhasiat tinggi...... betul tak????????


Demo  memasak ini telah mengambil tempat di 'The Cooking House' Desa Sri Hartamas. ramai juga yang yang telah mengambil bahagian............ tak sangka ada juga peserta lelaki yang turut serta........... Demo memasak ini telah menenggahkan Ubi Kentang sebagai ramuan utama. So sebelum demo memasak bermula, kami semua telah di beri taklimat tentang khasiat dan juga sejarah ubi kentang...... jangan ingat manusia aje ada sejarah........ ubi pun tak terlari dari mengukir sejarahnya tersendiri........ hehehehehehehehehehe


Tak percaya????? tengok aje khasiat........ sangat bagus kaaannnnnnn............. itu pun kalau di masak dengan cara yang betul............... memang ubi kentang nie tinggi kalorinya. Kalau mengikut pyramid makanan, sure diet pun jadi lintang pukang tapi yang paling penting sekali cara pengambilan dan penyediaannya............ betul tak????????? 


Tahu tak Ubi Kentang nie ada berbagai jenis?????? Setahu 'Cik Segodeng', bila tengok rupa ubi nampak sama aje........... tak ada beza pun....... terkejut 'Cik Segodeng' bila dapat tahu yang Ubi Kentang nie ada banyak jenis tapi yang paling tak percaya ada Ubi Kentang yang nama dia Blue & Purple Potato......... seikhlasnya 'Cik Segodeng' sememangnya tak pernah tengok pun........makan tu, tak sure plak...........mungkin ada restoran yang menggunakannya......... apa-apa pun 'Cik Segodeng' saja nak kongsi dengan semua.............sebagai pengetuahan supaya kita semua lebih mengenaili rupa & jenis Ubi Kentang.............. tak salah kaaaaaaannnnnn.......?????


Chef of the day....... Chef Alexandra Prabaharan, beliau juga seorang Chief Nutritionist...........  Permakanan berkhasiat adalah perkara yang amat di titik beratkan oleh Chef Alex nie...... Sebanyak 4 masakan berkhasiat serta mudah di sediakan, akan ajar kepada kami semua............ 


Us Hashbrown Egg Basket adalah resepi yang petama di ajar buat kami........ memang sangat mudah penyediaannya......... dan tak perlu bahan yang banyak pun......... senang bangat nak buat..........


Resepi kedua ialah Cajun Cod Crusted With US Potato Slices, teknik membakar di dalam oven di gunakan.


Resepi ke tiga, US Potato Pancakes. kalau orang putih panggil, Lempeng.............Masa penyediaannya 'Cik Segodeng' di panggil untuk jadi pembantu jap.......... pembantu???? Please......rasanya lebih sesuai kalau di panggil penyibuk kaaaannnnnnn.............hahahahahahahaha.........


Dan resepi terakhir, Vegetarian Potato Lasagna. Kalau tengok rupanya memang sangat mengancam........ .. Apa rasanya plak??????? So kalau nak tahu kena lar try buat........... opppsss..... terlupa plak........macam mana nak buat, resepi pun xada kaaaannnnnn.......... Jangan bimbang, kalau ada sesiapa yang berminat nak semua resepi ini, tinggalkan aje contact details (email)........ Insyallah 'Cik Segodeng' akan tunaikan.........


Setelah selesai demo memasak, kami semua di jamu seba sedikit dari resepi yang kami pelajari tadi.......... WOW...... memang sedap bangat rasanya............... so dalam otak rancak dok plan nak buat sendiri ............ bila ya nak buat??????? Insyallah dalam masa terdekat....... kena cari mangsa untuk jadi tukang rasa nanti...... hehehehehehehehehe...... ada sesiap yang sudi???????? 


Sebelum majlis berakhir, 3 cabutan bertuah telah di buat....... macam biasa lar 'Cik Segodeng' bila mai bab-bab luck draw nie, dah tau sangat.......... tak lucky pun dan 'Cik Segodeng' tak kisah sangat (tapi dalam hati teramat kisah sangat) sebab ada benda lain lebih berharga dari Lucky Draw tuuuuu.......... tau tak apa dia?????? Pengetuahan yang di timba, mendapat persahabatan yang baru, tali persahabatan antara kenalan menjadi lebih erat dan segala kenangan manis sepanjang majlis menjadi satu hadiah yang lebih berharga............... tak lar....... nak lucky draw...... nak lucky draw....nak luck draw........Okey, itu aje untuk kali nie........ jumpa lagi dengan lain cerita ya..............


Segodeng