Tuesday, 10 June 2014

Mari Kitar Semula


Salam 1 Malaysia Buat Semua...............


Baru-baru nie, Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam (PPSPPA) telah menyambut ulangtahun yang ke-6. 'Cik Segodeng' tak sure berapa ramai yang tahu pasal jabatan nie?????? Mula-mula memang 'Cik Segodeng pun tak berapa tahu juga tapi bila dah melawat semua booth disana dan di terangkan secara terperinci tentangnya......... baru lar kini 'Cik Segodeng' faham serba sedikit......... nak kata semua tu...... nampak sangat menipu kannnnnnnnnn............. hehehehehehehehehe..........



Kalau di ringkaskan, lebih kurang macam nie, mereka ini lar yang bertanggungjawab menjaga kebersihan, memberi kesedaran pada semua pengguna dan juga mengitar semula barang yang boleh di kitarkan ler.......... bunyi macam tak ringkas pun.............. Agak susah juga tugas mereka ini kannnnnn........... mahu tak, menjaga kebersihan adalah tanggungjawab bersama juga tapi masih ada lagi yang belum-belum sedar...........




Kat sana banyak sungguh booth -booth yang menyalurkan maklumat yang amat menarik sekali tentang barang-barang yang di kitar semula dari sisa buangan......... ada di antara boleh di jadikan batu dan bermacam lagi............emmmmmmmmmm...........




Nah nie dia  diantara barang yang boleh di kitar semula........................ tengok tu seluar jin yang boleh di jadikan beg............. seluar Setan belum ada lagi!!!!  Majalah serta surat kharbar boleh di jadikan beg, pasu, bakul, key-chain,  penanda buku dan lain-lain lagi. Tak sangkakan creative sungguh lar otak orang yang create barang ini dengan menggunakkan barang terbuang............ genius.......... 




Sebelum penat berpusing-pusing kesemua booth apa kat kita main game dulu.............. not bad....... kalau menang main game kat sini boleh dapat Bear Besar tau ................. tapi jangan kata nak dapat Bear Besar........ bola getah pun susah dapat........ macam mana tuuuuu..... 'Cik Segodeng' nie memang tak pandai pun main dart...........hehehehehehehehehehehehe......




Sambil dok berjalan-jalan mencuci mata dan minda terjumpa pulak dengan menatang nie sedang berkeliaran.................. Ini lar Moskot PPSPPA (Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam) Sepasang...... jantan dan betina............. entah lar 'Cik Segodeng' pun tak sure jenis apa kah menatang nie.................hehehehehehehehehe..........


 


Hanya ada 3 syarikat yang di pertanggungjawabkan oleh kerajaan Malaysia untuk menjaga kebersihan di semenanjung............. tapi kalau tengok kat KL nie aje bermacam-macam jenis lori yang berkeliaran sana-sini ........ mungkin sub-con kot............eeemmmmm apa pun yang penting tugas di jalankan dengan sempurana kalau tak kita boleh buat pengaduan di talian 1800 - 88 - 7472 dengan segera.........



Pada yang suka membelah-belah dan makan-makan, ada juga di sediakan booth barang terpakai dan makan yang baru di masak buat semua pengunjung (untuk di beli, bukan percuma tau ).......... memang berbaloi membeli & makan disana........ sangat murah yang amat.......... penjimatan terjamin...........



Mana-mana perbadanan pun mesti ada club bola sepak sendiri termaksu lar PPSPPA ....................go...go....go....go...go PSPFC..................




Booth 3R for Life (Reuse,Reduce,Recycle) nie pulak memberi cooking demonstration menggunakan left over food yang di conduct oleh Chef terkemuka di Malaysia iaitu Chef Nik Michael Imran. Demo yang di berikan amat bermafaat sekali kerana kita dapat mengunnakan 'left Over Food' dengan cara yang berlainan sekali gus cara ini boleh mengelakkan belakunya pembaziran............




Tapi dalam banyak-banyak booth Cik Segodeng lawati......... booth nie yang menjadi kunjungan ramai........ Booth Street & Still Photo Contest, kat booth nie memberi maklumat bagaimana kita boleh memenangi hadiah berupa wang tunai.......$$$$$$$$$$........Cara untuk turut serta sangat lar mudah........ cuma perlu menangkap gambar mengikut tema yang di berikan. Setiap orang hanya boleh menghantar satu penyertaan sahaja................... kalau banyak sure ler peluang menang tu cerahkan..............




Punyer lar nak menang........ nie lar antara-antara aksi yang sempat di rakam oleh 'Cik Segodeng'.......... Walau pun 'Cik Segodeng' bukan salah seorang pemenang photo contest tu, pengalaman dan ilmu yang di timba pada hari itu sungguh bermakna dan ianya amat berguna di masa hadapan............... tak rugi pun........ 

Akhir kata, jaga lar alam sekitar dan beringat sebelum nak membuat....... kadang-kala benda yang nak di buang tuuu boleh mendatangkan $$$$$$$$$$$$$.......... renung-renungkan lar  sekian............



Segodeng