Thursday, 16 October 2014

Pernah Rasa Mi Siput...........




Salam 1 Malaysia Buat Semua..................


Berapa ramai yang tahu pasal Mi Siput nie?????? Pernah tengok tak?????? Rasa....... macam mana plak?????? Terfikir panjang.............. bila buat pertama kali 'Cik Segodeng' di beri tahu akan melawat ke Industries kecil yang memprocess Mi Siput di Homestay kulaijaya, Johor......... Mi Siput, bagaimana rupa dan rasanya............ Kalau Mi Sanggul di sebelah utara 'Cik Segodeng' tahu ler..........


Mula-mula tu ingat mungkin Mi Siput nie seangkatan dengan Mi Udang, Mi Ketam & Mi Sotong  tapi..........rupa-rupanya Mi yang di keringkan dan di bentuk seakan-akan macam kulit siput........... gelak kecil juga kami Sahabat Media di buatnya..........mau idak...... sepanjang perjalanan ke sana kami semua dok 'DAY DREAM'........... Bestnya dapat makan Mi Siput...... siput jenis apa yang dia orang guna untuk masak nanti ya dan macam macam lagi ................  tapi akhirnya rahsia dah terbongkar......... Mi Siput adalah Mi yang di keringkan......... hahahahahahahahaha.......... 




Nak tak tak macam mana sejarah terjadinya Mi Siput' nie??????  Apa , semua dah tahu......... tak apa lar kalau dah tahu tapi 'Cik Segodeng' nak story juga pada yang belum tahu lagi........... boleh kaaaannnnn.........




Tersebut Al-kisah........terjadinya Mi Siputt nie dari baki Mi Kuning yang tak dapat di abiskan maka ianya telah di keringkan untuk di guna balik nanti......... sebab zaman zaman dahulu mana ada peti sejuk, lagi pun orang pada zaman tu tidak suka pada pembaziran dan dari situ lar tercetusnya untuk memprocess dan di jadikan sebagai makanan seharian ............ Dramatik tak ceritanya ............ hahahahahahahahahaha.............. 




Kami sungguh beruntung sekali kerana berpeluang melihat sendiri bagaimana Mi Siput nie di process...........  Ketelitian, kebersihan dan kesempurnaan dalam membuat Mi Siput nie adalah aspek yang sangat penting bagi menjaminkan kesedapannya..




Apa ....... nak tahu bahan-hahan membuat Mi Siput............ maaf ler kekawan  Resepi turun temurun yang tak boleh nak disclosed........... itu lar kata pengusaha Mi Siput............ so sorry ye tapi yang pasti Mi Siput nie tiada bahan pengawet tapi ada sedikit bahan perasa yang di masukkan bagi memberi rasa yang lebih enak. Untuk process pengeringgan pulak di laku di dalam rumah bukan di bawah matahari kerana dengan cara ini Mi Siput itu akan tahan lebih lama. 
  


Tahu tak,............ ada setengah daerah di Johor memanggilnya sebagai Mi Sanggul........... tak kisah lar apa nama yang di panggil........ janjji sedoooppp bila di makan ......... betul tak????? Bukan setakat tengok macam mana Mi Siput nie di process, cara-cara nak mengoreng juga  turut di demo buat kami semua......... hehehehehehe......... demo nie benar-benar membuat kami semua jadi kebulur gileer................




Nah ini dia rupanya setelah di goreng............. sangat rapuh, menyelerakan, sedap........ ianya boleh di makan bersama dengan sambal kalau rasa malas sangat....... cicah aje dengan sos......... senang kaaannnnn...........Rasanya seakan-akan rasa keropok tapi berlainan sedikit............. Mi Siput ini sangat sesuai di makan pada waktu petang bagi 'Cik Segodeng'........ tapi kalau nak lebih extreme lagi........ 




Boleh lar di makan bersama dengan sup............. ala-ala Bihun Sup gitu.......... memang terbaik........ sedap dan mengenyangkan............. tak caya...... so kena lar mengcubanya satu hati nanti tau.............'Cik Segodeng' tak sure Mi Siput nie ada di jual di lain tempat (Negeri) @ idak.......... sebab ini ler kali pertama 'Cik Segodeng' tengok.......... .nampak sangat macam ketinggalan zaman............ tapi dengar cerita ada yang menjadi dealer untuk menjual produk ini................ Kalau sesiap yang berminat boleh lar try ya.......... kerana mereka mengalu-alukan penyertaan sesiap saja untuk menjadi pengedar.

Selamat Mencuba dan moga hidup lebih terus berkembang maju.............. Insyallah.............. Aminnnnnn




Segodeng