Saturday, 11 October 2014

Pengalaman Yang Mengujakan




Salam 1 Malaysia Buat Semua ...........................


Perpatah melayu ada berkata, 'Kerja Lar Ilmu Walau Di Mana Kita Berada' kerana ilmu ini amat berguna di masa hadapan dan tiada rugi tau............ Begitu juga lar dengan 'Cik Segodeng' tidak pernah menolak malah sentiasa ingin mengejar ilmu dan perasaan ingin belajar tidak pernah luput dari ingatan. 



Bila peluang datang aje 'Cik Segodeng' tak pernah menolak malah menerimanya dengan hati yang terbuka................. rezeki tuuuuuuuuu............ so baru-baru nie semasa berada di kampung halaman 'Cik Segodeng', telah mendapat satu jemputan 'Lawatan Sambil Belajar' ke syarikat Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd yang beroperasi di Kulim. Peluang ini telah di berikan oleh Casual Event Management (CEM).......... Perasaan teruja, tak terkata............ mau idak........ bab lawat-melawat nie selalu di buat masa di zaman sekolah.............. jadi bila dah tua bangka nie nak pie melawat, perasaan menjadi lain....... lebih terasa keterujaannya..................hehehehehehehehe...............



'Cik Segodeng' rasa pasti ramai yang tertanya-tanya, syarikat apa kah ini???????...............so untuk membuat semua tak tertanya or garu kepala memikirkannya,  meh ler 'Cik Segodeng' story skit background company nie. Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd adalah sebuah syarikat pengeluar berus gigi yang ternama di Malaysia dan telah mula beroperasi sejak 1hb November 1991. Selain dari berus gigi, syarikat ini juga mengeluar product yang lain juga .......... seperti :-

(1) Berus Gigi
(2) Ubat Gigi
(3) Pencuci Mulut
(4) Penyegar Nafas
(5) Pisau Cukur Pakai Buang
(6) Dental Accessories
(7) Pembungkusan Produk
(8) Aksesori Kereta
(9) Bioteknologi
(10) Organicsenses (Produk Organik)

 Macam mana????? okey tak dengan penghuraian itu?????....... kalau masih tak faham juga, jangan bimbang......... terus aje baca sampai abis....... confirm, confirm, confirm............. akan faham nanti......... hehehehehehehehehehe............. 





Hari yang di nanti telah pun tiba, teruja di hati tak terkata................ Tesco Extra Sg Dua, Pulau Pinang telah menjadi port untuk kami berkumpul dan berjumpa sebelum bertolak ke Syarikat Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd di Kulim. Pengangkutan telah di sediakan khas oleh pihak CEM (Casual Event Management)................ bestnye............ terima kasih CEM (Casual Event Manegement) atas service pengangkutan yang sangat TIP-TOP.................




Hampir sejam perjalanan kami, akhirnya sampai jua ke tempat yang di tuju............syukur........... alhamdullilah.......... perjalanan sangat smooth sekali................ Perasaan gembira tak terkata dalam hati 'Cik Segodeng', dah tu rasa tak sabar dah nak tengok process buat berus gigi nie....... Kedatangan kami di sambut mersa oleh para wakil dari Fulijaya Manufacturing Sdn Bhd....... terasa macam VVIP larrrrrr.......... hebatnyeeeee..................




Tanpa berlengah dan membuang masa, kami semua telah di beri taklimat berkenaan dengan semua produk keluaran Fulijaya Group oleh Mr Lester (Operations Executive, NCE Global Sdn Bhd). Menarik........ sememangnya sangat menarik dan tak sangka banyak sungguh produk yang bermutu tinggi keluaran syarikat nie...........


Kami juga di beri peluang untuk merasai sendiri kelembutan Produk Organisenses yang sememangnya telah terbukti keberkesanannya............... ramai pengguna sangat berpuas hati dan tidak merasa bimbang bila menggunakan produk ini kerana ramuannya 100% barang organik.




Habis aje produk briefing, kami semua di bawa ke kilang memproses Berus Gigi.......... yahooooooo......... akhirnya dapat juga 'Cik Segodeng' tengok bagaimana kisah hidup sebatang 'Berus Gigi'............


Credit Photo Fulijaya


Wow............ wow.............. wow................ terpegun 'Cik Segodeng' di buatnya................ nampak berus gigi nie macam benda biasa-biasa aje tapi process membuatnya bukan lar mudah sepeti yang di sangka................. Mula-mula kena siapkan acuannya dulu, kemudian acuan itu di sejukan berhari-hari lamanya............... setalah acuan siap, ia akan di uji terlebih dalu sebelum di hantar ke Production bagi menerus process yang seterusnya seperti Molding dan memasang Bristle (Bulu Berus Gigi)........... ...itu lar secara ringkas kisah kehidupan sebatang 'Berus Gigi' yang dapat 'Cik Segodeng' huraikan serba sedikit.......................



Kami semua cukup bertuah kerana Dato' Kethnyzz Tan (Pengasas Fulijaya) sudi meluangkan masa bersama kami............. Dato' sangat mengalu-alukan kedatangan kami semua dan beliau juga memberi serba sedikit penerangan serta menjawab semua soalan daripada kami semua............. selain itu Dato' juga menegaskan tentang kepentingan kehidupan yang lebih sihat dan menyarankan kan kami semua untuk lebih menggunakan produk yang berunsur organik kerana ini akan meningkatkan kehidupan seharian dan dapat menjaga alam sekitar. 


 


Macam biasa sebelum pulang "Cik Segodeng' mesti merakam gambar kenangan bersama Dato' Kethntzz Tan (Pengasas Fulijaya). Dari pandang 'Cik segodeng', Dato' nie seorang yang sangat sporting, ramah, mudah mersa, funny dan tidak lokek berkongsi pengalaman kejayaannya..............

Overall........... memang best 'Lawatan Sambil Belajar' nie.......... berpuasa hati yang teramat sangat....... Terima Kasih CEM (Casual Event Management) kerana sudi memberi ruang dan peluang  kepada 'Cik Segodeng' untuk turut serta. Hope CEM (Casual Event Management) akan sentiasa mengutuskan udangan di masa akan datang.................... hehehehehehehehehehehehe....... Lastly, it was a GREAT, EDUCATIONAL & FUN JOURNEY to FULIJAYA................





Segodeng