Sunday, 17 November 2013

Philips AVENT "Mummies Day Out"

Pada hujung minggu lepas saya besama  'Philips AVENT' menerokai serta meriakan permulaan yang hebat dalam kehidupan seorang yang bakal @ telah bergelar 'Ibu'. Pengalaman, perjalanan, kasih sayang dan pengorbanan seorang 'Ibu' tiada tolok tandingnya. Mereka semua bagaikan seorang 'Super Mum' kan...kan...kan...kan...


Kata-kata penghargaan serta aluan di sampaikan oleh Mr. Usman Qureshi, 'Senior Marketing Manager of Philips Consumer Lifestyle'. Sedikit peneranggan telah di sampaikan mengenai produk 'Philips' dan juga mengenai diri beliau sendiri. Untuk pengetuahan semua 'Mr Usman' nie ...masih single lagi ....sesiapa yang berkenan boleh lar hantar 'Resume' ya.......hehehehehehehehehe....(gurau aje tau)


Tanpa berlengah, majlis di teruskan dengan topik tentang 'Pregnancy & Breastfeeding'. Topik ini di sampaikan oleh 'Ms Indra',  seorang 'Penasihat Dietition'. Mungkin ramai di luar sana pasti mengenaili beliau. Bagi saya, 'Ms Indra' ini sangat peramah, kaya dengan senyuman, mudah mersa dan beliau juga tidak lokek berkongsi pengalaman serta memberi nasihat yang sangat berguna.


Tak kira apa jua keadaan kita, permakanan seharian perlu lar di jaga dengan sempurna dan rapi agar badan kita sentiasa sihat dan bertenaga setiap masa. Bagi ibu-ibu yang mengandung, mereka memerlukkan lebih banyak 'Tenaga (Kalori) (Energy-(Calories))' bagi memastikan ibu dan bayi dalam kandungan di dalam keadaan yang sihat. 'Tenaga (Kalori)' ini tergolong dalam pelbagai bentuk katogeri permakanan seperti 'Protien, Iron, DHA, Folic Acid dan Calcium'


'Mitos (Myth)' makan lebih dan kempunan makanan @ benda-benda yang pelik di kalangan ibu mengandung selalu kita dengar kan tapi itu semua hanya sekadar 'Mitos (Myth)'. Kerana sewaktu mengandung hormon di dalam badan berubah serta merta....so jangan bimbang ini semua keadaan semulajadi ciptaanNYA tapi yang penting  sekali....sentiasa memantau permakanan dan kenaikan berat badan. Sentiasa lar makan makanan yang berkualiti tinggi zatnya. 


Selain teringginkan sesuatu, 'Morning Sickness' juga mejadi sebahagian masalah besar buat ibu-ibu yang mengandung. So 'Ms Indra' ada memberi satu pertua, cuba lar ambil sedikit halia. Bagaimana cara mengambilnya.......boleh ikut style masing-masing. Tapi kalau nak lebih senang....cuba masukkan sedikit halia kedalam air panas di campur dengan sedikit madu dan lemon........selamat mencuba.....rasanya ia baik juga untuk semua orang kan......boleh buang angin yang lebih.....


Beraleh kepada segmen penyusuan, Ms Chin Suk Shyan dari 'Philip AVENT' memberi pejelasan dan peneranggan mengenai pengunaan produk terkini 'Philips EVENT Natural and Comfort'.  Rangkain produk ini sungguh berinnovatif tinggi dalam process 'Penyediaan, Penyusuaan & Penjagaan' barang penyusuan lebih selamat, bersih dan mudah.


Nie dia kelengkapan terkini produk 'Philips EVENT Natural and Comfort'. Dilengkapi dengan ciri-ciri rekaan berteknologi tinggi membawa penyusuan bayi lebih kepada keadaan semulajadi. Produk ini sungguh unik, selamat, mudah dan sangat sesuai bagi ibu-ibu di zaman moden ini. 


 Walau pun di zaman moden nie, 'Breastfeeding' adalah teknik yang lebih baik, selamat, mudah dan pantas. Pelbagai posisi yang boleh di pratikkan bagi memudahkan penjalanan 'Breastfeeding'. Selain itu banyak 'Kebaikan (Benefit)' boleh di perolehi jika di praktikan.......seperti : -
(1) Pembakaran kalori lebih pantas 
(2) Rahim (womb) akan pulang ke keadaan asal lebih cepat 
(3) Mengurangkan risiko penyakit kanser dan sakit jantung 
(4) Mengeratkan lagi kasih sayang antara 'Ibu & Anak'


 Penyediaan makanan yang berkhiasat juga sangat penting. So 'Chef Marina Mustafa' telah memberi demo menyediakan 4 recepi yang sangat mudah, pantas dan berkhiasat tinggi dengan mengunakan barangan elektrik 'Philips' yang berteknologi terkini.


Bila lihat saja recepi yang di beri, memang nampak susah untuk di sediakan tapi dengan barangan electrik terkini dari 'Philips' masa memasak lebih senang, mudah dan pantas. Semua bahan-bahan yang telah di sediakan di campur sekali dan di masukkan di dalam perkakas electrik megikut fungsinya rekaannya:-

(1) Recepi - Mint & Bean Dip ini telah di masak dalam 'Philips SoyaMilk Maker'


(2) Recepi - Meatball yang di masak dengan mengunakan 'Philips Air Fryer'
Bagi saya 'Philips Air Fryer' ini memang yang terbaik, Kerja mengoreng dan membakar sunggunh pantas dan mudah sekali. Selalunya bila kita mengoreng, minyak masak akan di gunakan.......tapi dengan 'Philips Air Fryer 'setitik minyak masak pun tidak di gunakan......masakan itu plak boleh di rasa macam di goreng mengunakan minyak masak.....best kan.....


(3) Recepi - Vegrtable Paella di masak dengan mengunakan 'Philips Viva Collection Electric Preassure Cooker'


(4) Recepi - Home-Made Tomato Sauce yang di sediakan dengan mengunakan 'Philips Avent Steamer Blender"

Pekakas elektrik ini sangat 'cool' sekali..........boleh steam dan kisar dengan mengunakan bekas yang sama.....percaya tak.......memang mula-mula tu, saya agak tidak percaya....tapi pabila melihat sendiri......sungguh terkejut saya di buatnya........Bagaimana????? Mula-mula sekali semua bahan-bahan masakan yang telah disediakan di masukan ke dalam bekas'Philips AVENT Steamer Blender', kemudian di steam sehingga bahan-bahan tadi lembut, kita hanya perlu pusing bekas tadi ke posisi untuk di kisar......dan home-made tomato sauce pun telah siap untuk di hidangkan....yang bestnye tak perlu untuk menambah air semasa mengisar ....kerana sewaktu process mengesteam tadi......kandungan air telah terkumpul di bawah bekas.........hebatkan.....(Home-Made Tomato Sauce telah di camput kedalam Meatball)

Semua perkakas siri 'Philips AVENT' ini datang dalam bentuk digital....hanya perlu tekan-tekan aje...sangat mudahkan........


Gelagat para hadirin pada hari tu........ceria sentiasa.............sangat fokus dalam setiap apa jua keadaan...


Photo group......satu momentum yang terindah...........kadang tu bukan senang nak amik photo group nie.....kena cari posisi yang sesuai........faham-faham aje lar kan......ramai-ramai nak masuk dalam satu frame.....


Sebelum pulang mesti lar menjamu selera dulu...............makan tengah hari turut di sediakan......sedap....eeemmmmmm....sedapnya.......tengok aje 'Chef Marina' ....senyum selebar pinggan yang penuh ....hahahahahahahahahahahahahahahaha.......


Sambil menjamu selera.....masing-masing berkongsi pendapat serta pengalaman yang baru di lalui .......Terima Kasih buat semua yang terlibat pada hari itu.....istimewa sekali buat 'Philips AVENT' kerana memberi pengalaman yang cukup manis sekali.


Segodeng